Εγκαίνια Αναδρομικής έκθεσης Μιχάλη Οικονόμου (1884-1933) στις 30 Σεπτεμβρίου 2023

Εγκαίνια Αναδρομικής έκθεσης Μιχάλη Οικονόμου (1884-1933)
Εγκαίνια Αναδρομικής έκθεσης Μιχάλη Οικονόμου (1884-1933)

Εγκαινιάστηκε το ο Σάββατο 30 Σεπτεμβρίου 2023 στην Πινακοθήκη Ε. Αβέρωφ στο Μέτσοβο έκθεση με τίτλο «Μιχάλης Οικονόμου (1884-1933), η αλχημεία της ζωγραφικής».

Πρόκειται για μια αναδρομική έκθεση αφιερωμένη στον σημαντικό ζωγράφο – ανανεωτή της ελληνικής ζωγραφικής του πρώτου μισού του 20ου αιώνα, o οποίος παραμένει ένας από τους λιγότερο προβεβλημένους και γνωστούς στο ευρύτερο κοινό της χώρας μας. Είναι η πρώτη μεγάλη αναδρομική έκθεση του Μιχάλη Οικονόμου, 90 χρόνια από το θάνατο, της οποίας την επιμέλεια έχει η δρ Αφροδίτη Κούρια, ιστορικός τέχνης.

Τα εγκαίνια τέλεσε η Υπουργός Πολιτισμού κ. Λίνα Μενδώνη, παρουσία του Προέδρου της Βουλής κ. Κώστα Τασούλα και πλήθος κόσμου.

Κατά την τελετή των εγκαινίων η Λίνα Μενδώνη σημείωσε «Με ιδιαίτερη χαρά εγκαινιάζουμε, σήμερα, την έκθεση “Μιχάλης Οικονόμου, η αλχημεία της ζωγραφικής”, μια ακόμη πρωτοπόρα έκθεση, που οργανώνει η Πινακοθήκη Αβέρωφ, η οποία, φέτος, κλείνει 35 χρόνια πολύπλευρης και πολύτιμης προσφοράς στην Τέχνη». Η Υπουργός  αναφέρθηκε στον τιμώμενο καλλιτέχνη, «μιας αυτόφωτης, αταξινόμητης, μοναχικής περίπτωσης στη νεοελληνική τέχνη, ενός ιδιαίτερου και εξαιρετικά ταλαντούχου καλλιτέχνη. Με σύντομο βίο 45 χρόνων από το 1888 έως το 1933, και συντομότερη περίοδο δημιουργίας, είκοσι δύο χρόνια, από το 1909 έως το 1931, με μοναδικό έργο που παρέμενε για χρόνια στη σκιά, αν όχι στη λήθη». Για να τονίσει στη συνέχεια ότι «αυτή την αδικία αποκαθιστά σήμερα η Πινακοθήκη Αβέρωφ οργανώνοντας την πρώτη μεγάλη αναδρομική έκθεση του Μιχάλη Οικονόμου, παρουσιάζοντας έργα του γνωστά αλλά και άγνωστα, που αναδύθηκαν την τελευταία εικοσαετία».

ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΕΚΘΕΣΗΣ:   1 Οκτωβρίου 2023 – 15 Ιανουαρίου 2024
ΩΡΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ:  10.00 – 16.00, καθημερινά εκτός Τρίτης.

ΧΟΡΗΓΟΙ ΕΚΘΕΣΗΣ:   Ίδρυμα Βαρώνου Μιχαήλ Τοσίτσα    Ίδρυμα Α. Γ. Λεβέντη   Κατώγι Αβέρωφ ΑΕ  •  Electra Hotels & Resorts  •  Τράπεζα της Ελλάδος Ίδρυμα Αντώνιος Ε. Κομνηνός • Karavias Art Insurance ΧΟΡΗΓΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ: Συνεταιριστική Τράπεζα Ηπείρου  •  ΧΟΡΗΓΟΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ: ΕΡΤ3, ΕΡΤ Ιωαννίνων. 

Η έκθεση πραγματοποιείται με την οικονομική υποστήριξη και την αιγίδα του ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ και την οικονομική ενίσχυση της ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΗΠΕΙΡΟΥ

Η Υπουργός Πολιτισμού στην εναρκτήρια ομιλία της
Ξενάγηση Υπουργού Πολιτισμού κ. Μενδώνη και Προέδρου της Βουλής κ. Τασούλα από την επιμελήτρια της έκθεσης κ. Αφροδίτη Κούρια
Άποψη εγκαινίων
Άποψη εγκαινίων
Άποψη εγκαινίων
Άποψη εγκαινίων
Άποψη εγκαινίων
Άποψη εγκαινίων
Μοιραστείτε τη σελίδα