Δημιουργικές συναντήσεις

Ο θεσμός των «Δημιουργικών Συναντήσεων» ξεκίνησε το Σεπτέμβριο του 1995 με την πρόσκληση στο Μέτσοβο τεσσάρων γνωστών καλλιτεχνών που φιλοξενήθηκαν μια βδομάδα στο Μέτσοβο και σ’ αυτό το διάστημα γνώρισαν την κουλτούρα και τα αξιοθέατα της περιοχής, εμπνεύστηκαν και ζωγράφισαν νέα έργα, εξέθεσαν αντιπροσωπευτική δουλειά τους στην Πινακοθήκη, συμμετείχαν σε ανοιχτές συζητήσεις με το κοινό και διηύθυναν εικαστικά εργαστήρια για τα παιδιά της περιοχής.

Η επιτυχία αυτής της πρώτης δοκιμής οδήγησε στην καθιέρωση ενός θεσμού που επαναλαμβάνεται ανά διετία περίπου, με διαφορετικούς καλλιτέχνες κάθε φορά, με διαφορετικά εργαστήρια, ομιλίες, συζητήσεις και δρώμενα για τα παιδιά, πάντα όμως με στόχο τη δημιουργική συνάντηση της τέχνης και του κοινού, τη ζωντανή συνομιλία ανάμεσα στο δημιουργό, στο έργο του και στο κοινό.

Στις «Δημιουργικές Συναντήσεις» συμμετείχαν ως τώρα οι καταξιωμένοι καλλιτέχνες: Μανώλης Ζαχαριουδάκης, Όπυ Ζούνη, Χρίστος Καράς, Νίκη Καναγκίνη, Μιχάλης Κατζουράκης, Μιχάλης Μανουσάκης, Μαρία Μαρουδή, Κώστας Πανιάρας, Τιτίκα Σάλλα-Δοκουμετζίδη, Παύλος Σάμιος, Σωτήρης Σόρογκας, Τάκης Στεφάνου, Μανώλης Χάρος, Πέγκυ Κλιάφα και Βασίλης Γεροδήμος. Στα θέματα των εργαστηρίων που διηύθυναν οι ίδιοι για τα παιδιά περιλαμβάνονται εργαστήρια ζωγραφικής, χαρακτικής, επεξεργασίας υλών, φωτογραφίας με επεξαργασία εικόνας σε υπολογιστή, θεατρικής δημιουργίας με κατασκευή κοστουμιών και σκηνικών και βιντεοσκόπηση της παράστασης κ.α.

Στόχος του θεσμού η δημιουργική συνάντηση της τέχνης και του κοινού, η ζωντανή συνομιλία ανάμεσα στο δημιουργό, στο έργο του και στο κοινό.