"Το σπίτι που ονειρεύεται", Πινακοθήκη Ε. Αβέρωφ
Έκθεση

Μιχάλης Οικονόμου: H αλχημεία της ζωγραφικής

Τόπος
Πινακοθήκη Ε. Αβέρωφ, Μέτσοβο
Ημερομηνία
30/09/2023 - 15/01/2024, Περιοδική έκθεση
Μοιραστείτε τη σελίδα

Εγκαινιάστηκε το Σάββατο 30 Σεπτεμβρίου 2023 αναδρομική έκθεση του ζωγράφου Μιχάλη Οικονόμου (1884-1933), ενός από τους σημαντικότερους ανανεωτές της ελληνικής ζωγραφικής του πρώτου μισού του 20ου αιώνα και ενός από τους λιγότερο προβεβλημένους και γνωστούς στο ευρύτερο κοινό της χώρας μας. Είναι η πρώτη μεγάλη αναδρομική έκθεση του καλλιτέχνη, 90 χρόνια από το θάνατό του, της οποίας την επιμέλεια έχει η δρ Αφροδίτη Κούρια, ιστορικός τέχνης. Η έκθεση περιλαμβάνει 118 έργα από μουσεία, ιδρύματα και συλλέκτες και θα διαρκέσει έως τις 15 Ιανουαρίου 2024.
Ο Μιχάλης Οικονόμου διαμόρφωσε μια απόλυτα προσωπική ζωγραφική γλώσσα και συνέβαλε ουσιαστικά στην ανανέωση της νεοελληνικής τέχνης στο πεδίο της τοπιογραφίας. Ξεχωριστό ενδιαφέρον παρουσιάζει η τεχνική των πινάκων του, με τους πρωτοποριακούς για την ελληνική ζωγραφική της εποχής πειραματισμούς στα υλικά μέσα του: στο χειρισμό των χρωμάτων και στα υποστρώματα πάνω στα οποία ζωγράφιζε. Η κομβικής σημασίας πτυχή του έργου του Οικονόμου αναδεικνύεται με διάφορους τρόπους στην έκθεση αλλά και στον δίγλωσσο πολυτελή (ελληνικό-αγγλικό) κατάλογο που την συνοδεύει.

Τα εγκαίνια τελέστηκαν από την Υπουργό Πολιτισμού κ. Λίνα Μενδώνη, παρουσία του Προέδρου της Βουλής κ. Κώστα Τασούλα, η οποία αναφέρθηκε στον τιμώμενο καλλιτέχνη, «μιας αυτόφωτης, αταξινόμητης, μοναχικής περίπτωσης στη νεοελληνική τέχνη, ενός ιδιαίτερου και εξαιρετικά ταλαντούχου καλλιτέχνη. Με σύντομο βίο 45 χρόνων από το 1888 έως το 1933, και συντομότερη περίοδο δημιουργίας, είκοσι δύο χρόνια, από το 1909 έως το 1931, με μοναδικό έργο που παρέμενε για χρόνια στη σκιά, αν όχι στη λήθη». Για να τονίσει στη συνέχεια ότι «αυτή την αδικία αποκαθιστά σήμερα η Πινακοθήκη Αβέρωφ οργανώνοντας την πρώτη μεγάλη αναδρομική έκθεση του Μιχάλη Οικονόμου, παρουσιάζοντας έργα του γνωστά αλλά και άγνωστα, που αναδύθηκαν την τελευταία εικοσαετία».

Ο κατάλογος της έκθεσης περιέχει έγχρωμες αναπαραγωγές των έργων του καλλιτέχνη, κείμενα βασισμένα σε πρωτογενή έρευνα και μελέτη της επιμελήτριας της έκθεσης Αφροδίτης Κούρια, καθώς και πλήρες βιογραφικό του καλλιτέχνη. Επιπλέον περιέχει κείμενο της συντηρήτριας των έργων του Οικονόμου καθώς και μια «συνομιλία» ενός σύγχρονου Έλληνα ζωγράφου, του Γιώργου Ρόρρη, με το συνολικό έργο του Οικονόμου.
Aποκλειστικός χορηγός καταλόγου: Ίδρυμα Ιωάννου Φ. Κωστοπούλου

Χορηγοί έκθεσης: Ίδρυμα Α.Γ. Λεβέντη, Ίδρυμα Βαρώνου Μιχαήλ Τοσίτσα, Electra Hotels & Resorts, Κατώγι Αβέρωφ ΑΕ, Tράπεζα της Ελλάδος, Ίδρυμα Αντώνιος Ε. Κομνηνός, Κaravias Art Insurance.

Χορηγός εκπαιδευτικών προγραμμάτων: Συνεταιριστική Τράπεζα Ηπείρου
Χορηγός επικοινωνίας:

 ERT3 logo    ERT ioannina logo

Οι εκδηλώσεις τελούν με την οικονομική υποστήριξη και την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και τη οικονομική ενίσχυση της Περιφέρειας Ηπείρου.

Logo ypourgiou     Logo ipirou

Οι χώροι της Πινακοθήκης είναι πλήρως προσβάσιμοι σε άτομα με κινητικές δυσκολίες χάρη σε δωρεά του Ιδρύματος Σταύρου ΝΙΑΡΧΟΥ (ΙΣΝ)