Τίτλος έργου

Ήτανε pop, γι' αυτό τη σκότωσε, 2002

Ήτανε pop, γι' αυτό τη σκότωσε, 2002
Ήτανε pop, γι' αυτό τη σκότωσε, 2002
Καλλιτέχνης
Χαρίσης Χρήστος
(Ιωάννινα 1966)
Μοιραστείτε τη σελίδα
Υλικό
Πλαστικός μουσαμάς, φελλός, χρώμα
Διαστάσεις
170X150X10
Προέλευση
Δωρεά του καλλιτέχνη
Περιγραφή

"Ήτανε pop, γι' αυτό τη σκότωσε" είναι το χιουμοριστικό εικαστικό σχόλιο του Χαρίση για το θρύλο της κυρα-Φροσύνης. Αντλώντας από τα μορφολογικά και εννοιολογικά στοιχεία της αμερικανικής Pop Art της δεκαετίας του 1950 και του 1960, δημιουργεί ένα έργο για το οποίο δανείζεται στοιχεία, που τα μεταλλάσσει σε προσωπική έκφραση. Ένα αυτούσιο πλαστικό τραπεζομάντιλο, στο πάνω μέρος λουλουδιαστό, με πορτοκαλιά λουλούδια και πράσινα φύλλα και στο κάτω μέρος μπλε σκούρο, φωτεινό σαν τη λίμνη των Ιωαννίνων. Πάνω στη βάση αυτή τοποθετεί κάθετα ένα γυμνό γυναικείο σώμα, με το κεφάλι βουτηγμένο στο νερό, δημιουργώντας ομόκεντρους κύκους και πιτσιλιές στη στάθμη του νερού. Το γραφιστικό αυτό στοιχείο προέρχεται από καρτουνίστικα στοιχεία και από απευθείας αναφορές σε έργα pop.

O Hπειρώτης Χαρίσης βάλθηκε να παίξει με την ιστορία της τέχνης, κλείνοντάς το μάτι των θεατών με διάφορους καλλιτέχνες-σταθμούς. Η ενσωματωμένη γυναικεία φιγούρα στα λουλουδάκια είναι σαν να βγαίνει από πίνακα του Gustav Klimt, ενώ το γυναικείο γυμνό θυμίζει έργα του Egon Schiele.
To έργο κατασκευάστηκε από βαμμένο φελλό ειδικά για την έκθεση "Διαγράφοντας το σήμερα, το αύριο, το χθες, αφιέρωμα στο νομό Ιωαννίνων", της Πινακοθήκης Αβέρωφ, το 2002.