Ο φόβος στην τέχνη και στη ζωή

Οργάνωση: Ίδρυμα Ε. Αβέρωφ-Τοσίτσα, Συνεδριακό κέντρο Μετσόβου, 30 Ιουνίου – 1 & 2 Ιουλίου 2006, στα πλαίσια των εγκαινίων της διεθνούς έκθεσης “Το Σκιάχτρο“, με 63 πρωτότυπα έργα Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών, η οποία παρουσιάστηκε στην Πινακοθήκη Ε. Αβέρωφ και στους αμπελώνες της μονής του Αγίου Νικολάου Μετσόβου από 1 Ιουλίου έως 17 Σεπτεμβρίου 2006.

Θέμα: Η διερεύνηση της φύσης του φόβου και της σημασίας του στην τέχνη και στη ζωή. Ο φόβος ως αρχέγονη πανανθρώπινη κληρονομιά, ως ένστικτο, ως συναίσθημα και κινητήρια δύναμη ικανή να πυροδοτήσει τις πιο ακραίες και άλογες αντιδράσεις. Ο φόβος που εμφιλοχωρεί σε κάθε τι το ανθρώπινο, το απάνθρωπο ή θεϊκό, που τροφοδοτεί την τέχνη και τις επιστήμες, που εμπεριέχεται σε κάθε έκφραση προόδου ή καταστροφής. Ο φόβος που μετουσιώνεται, μεταλλάσσεται, μεταλαμπαδεύεται, που χρωματίζει τη σχέση του ανθρώπου με το θείο, τη δημιουργία, τον έρωτα, τη ζωή και το θάνατο.

Εισηγητές: Στέλιος Βιρβιδάκης, καθηγητής φιλοσοφίας, Πανεπιστήμιο Αθηνών “Ο φόβος και οι φιλόσοφοι” • Πέτρος Πολυχρόνης, παιδοψυχίατρος, Διευθυντής του Αθηναϊκού Κέντρου Μελέτης του Ανθρώπου “Σκιάχτρα και φαντάσματα” • Αικατερίνη Πολυμέρου – Καμηλάκη, Διευθύντρια του Κέντρου Ερεύνης της Ελληνικής Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών και Ευάγγελος Καραμανές, ερευνητής του Κέντρου Ερεύνης της Ελληνικής Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών “Φόβος: αντιλήψεις, πρακτικές και αντικείμενα” • Αγγελική Κοτταρίδη, διδάκτωρ αρχαιολόγος “Το πρόσωπο του φόβου στο Μύθο και την τέχνη των αρχαίων Ελλήνων” • Μαρία Βασιλάκη, αν. καθηγήτρια Βυζαντινής Τέχνης, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας “Απεικονίσεις του φόβου στη βυζαντινή τέχνη” • Nico de Oliveira, συγγραφέας, επιμελητής Museum of Installation, Λονδίνο “In the realm of anxiety (Στη σφαίρα της αγωνίας)” • Χρήστος Μπουλώτης, αρχαιολόγος, συγγραφέας στην Ακαδημία Αθηνών (ΚΕΑ)“Από τον τότε φόβο στην τωρινή απάλειψή του: προσωπικές καταθέσεις” • Nicholas Haeffner, επ. καθηγητής Επικοινωνιίας, London Metropolitan University.“Fear itself: a post-psychoanalytic approach to cinematic anxiety (Ο φόβος ο ίδιος: μια μετα-ψυχαναλυτική προσέγγιση της κινηματογραφικής αγωνίας)”.

Στρογγυλό Τραπέζι: Ο φόβος στην αυγή του 21ου αιώνα.

Συντονίστρια: Λένα Διβάνη, συγγραφέας, αν. καθηγήτρια Ιστορίας Εξωτερικής Πολιτικής, Νομική Σχολή Αθηνών.

Συμμετέχοντες: Νικόλαος Ζηλίκης – Αν. καθηγητής Ψυχιατρικής, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Σταύρος Θεοδωράκης –δημοσιογράφος στο STAR και στην εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ, Μαριλένα Κοππά – επ. καθηγήτρια Συγκριτικής Πολιτικής, Κωστής Παπαϊωάννου – εκπαιδευτικός,  τ. πρόεδρος Διεθνούς Αμνηστίας  (Ελληνικό Τμήμα), Ιωάννης Πέτρου – καθηγητής κοινωνιολογίας & ηθικής, Τμήμα Θεολογίας, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Μανώλης Χάρος – ζωγράφος.

Μοιραστείτε τη σελίδα