Τίτλος έργου

Άτιτλο, 2002

Άτιτλο, 2002
Άτιτλο, 2002
Καλλιτέχνης
Σπηλιόπουλος Μάριος
(Πολύγυρος Χαλκιδικής 1957)
Μοιραστείτε τη σελίδα
Υλικό
Φωτεινό κουτί. Ψηφιακή επεξεργασία, τύπωμα μεταξοτυπικό
Διαστάσεις
67X95X12
Προέλευση
Δωρεά του καλλιτέχνη
Περιγραφή

"Κλινικά είπαν πως είναι Ηπειρώτης"… Με κόκκινα γράμματα, η επιγραφή ακυρώνει την εικόνα από συμπυκνωμένα νοήματα που κατασκεύασε ο Μάριος Σπηλιόπουλος για να μιλήσει για την Ήπειρο, ως γνωστός προβοκάτορας, δεδηλωμένος χαρτογράφος και εννοιολογικός καλλιτέχνης. Ένα φωτεινό κουτί σαν από σελίδα life-style περιοδικού, σαν αφίσα και σαν κράχτης της έκθεσης "Διαγράφοντας το σήμερα, το αύριο, το χθες, αφιέρωμα στο νομό Ιωαννίνων", που οργάνωσε η Πινακοθήκη Αβέρωφ το 2002.
Ο Σπηλιόπολος στην κατασκευή του ενσωματώνει διάφορα ετερόκλητα στοιχεία στην τελική εικόνα, τα οποία επεξεργάζεται στον υπολογιστή. Υπόστρωμα, η μεγέθυνση τμήματος χάρτη του Νομού Ιωαννίνων. Ένα παλιό πέτρινο εγκαταλειμμένο σπίτι, όπου στο ξύλινο άνοιγμα του παραθύρου του, υπό τύπον οθόνης τηλεόρασης, προβάλλεται, στο επάνω μέρος, ένα παραδοσιακό γλέντι με όργανα και κλαρίνα και στο κάτω μέρος, ένα σήμα κατατεθέν, μια ηπειρώτική γέφυρα με τρία τόξα. Επάνω, μια μελαγχολική στιγμή, αυτή του αποχαιρετισμού του ξενιτεμένου και κάτω, το αυτονόητο τοπίο της περιοχής. Η φράση " Κλινικά είπαν πως είναι Ηπειρώτης" προέρχεται από ένα στίχο ενός τοπικού ποιητή και χρησιμοποιείται ως φωτεινή επιγραφή που αλλοιώνει το νόημα της εικόνας.
Το έργο κατασκευάστηκε ειδικά για την έκθεση "Διαγράφοντας το σήμερα, το αύριο, το χθες. Νέοι Έλληνες καλλιτέχνες. Αφιέρωμα στο Νομό Ιωαννίνων".