Έκθεση

"Στο Διάβα". Φωτογραφική έκθεση.

Τόπος
Πινακοθήκη Ε. Αβέρωφ, Μέτσοβο
Ημερομηνία
29/07/2015 - 14/10/2015, Περιοδική έκθεση
Μοιραστείτε τη σελίδα

Η Πινακοθήκη Ε. Αβέρωφ στις 29 Ιουλίου 2015 εγκαινίασε τη φωτογραφική έκθεση “στο διάβα”, με θέμα τη νομαδική και μετακινούμενη κτηνοτροφία στη Μεσόγειο.
Η έκθεση περιλάμβανε 60 μοναδικές φωτογραφίες έξι αξιόλογων φωτογράφων από τις διάφορες γωνιές της Μεσογείου: του Στάμου Αμπάτη από την Ελλάδα, του Baris Korca από την Τουρκιά, του Yunes Tazi από το Μαρόκο, του Wassim Ghozlani από την Τυνησία, του Assad Saleh από το Λίβανο και της Gemma Arrugaeta από την Ισπανία.
Πρόκειται για ένα φωτογραφικό ταξίδι που έκανε στην Ελλάδα την έκτη στάση του μετά από την Ελβετία, τη Γαλλία, την Τυνησία, το Λίβανο και την Ισπανία, πριν ολοκληρώσει τον κύκλο του στην Τουρκία.
Μία τις σημαντικότερες παραδοσιακές πρακτικές για την οικονομία και τον πολιτισμό ολόκληρης της Μεσογείου, αποτελεί η κτηνοτροφία και ειδικά η νομαδική ή μετακινούμενη κτηνοτροφία (transhumance). Αν και χρονικά, οι ρίζες της πάνε πίσω στην προϊστορία, η μετακινούμενη κτηνοτροφία συνεχίζει ως σήμερα να είναι ζωντανή σε ολόκληρη την περιοχή της Μεσογείου.
Στον πρώτο σταθμό της έκθεσης στην Ελλάδα, στην Πινακοθήκη Ε. Αβέρωφ, εκτέθηκαν παράλληλα αντικείμενα από το Λαογραφικό Μουσείο του Αρχοντικού Τοσίτσα καθώς και μια μεγάλη ενότητα φωτογραφιών του Κώστα Μπαλάφα (1920-2011), που αφορούν στη ζωή των μετακινούμενων κτηνοτρόφων-νομάδων της περιοχής.
Η έκθεση παρέμεινε στην Πινακοθήκη Ε. Αβέρωφ έως τις 14 Οκτωβρίου 2015.
Οργάνωση: Μεσογειακό Ινστιτούτο για τη φύση και τον Άνθρωπο, σε συνεργασία με το Mediterranean Consortium of Nature and Culture