Έκθεση

"Ο ζωγράφος Γεώργιος Ροϊλός και η ιστορική ειδησεογραφία"

Τόπος
Πινακοθήκη Ε. Αβέρωφ, Μέτσοβο
Ημερομηνία
24/09/2016 - 09/01/2017, Περιοδική έκθεση
Μοιραστείτε τη σελίδα

Στα πλαίσια των Φθινοπωρινών εκδηλώσεων 2016 της Πινακοθήκης Ε. Αβέρωφ στο Μέτσοβο και με αφορμή την επανέκθεση του μνημειώδους έργου «Η μάχη των Φαρσάλων», ύστερα από την πολύμηνη συντήρησή του στα Εργαστήρια της Εθνικής Πινακοθήκης, το ‘Ιδρυμα Ευαγγέλου Αβέρωφ-Τοσίτσα και η Πινακοθήκη Ε. Αβέρωφ οργάνωσαν τον Σεπτέμβριο 2016 μια έκθεση αφιερωμένη στο ζωγράφο Γεώργιο Ροϊλό. 

Η έκθεση, την οποία επιμελήθηκε η Δρ. Όλγα Μεντζαφού, Διευθύντρια Συλλογών Εθνικής Πινακοθήκης & μέλος ΔΣ του Ιδρύματος Ε. Αβέρωφ, περιλάμβανε έργα του Ροϊλού με ιστορικό περιεχόμενο συγκεντρωμένα από διάφορα μουσεία της χώρας μας, καθώς και πληροφοριακό υλικό και φωτογραφίες που θα εστίαζαν σε τρεις βασικούς άξονες: Α) Ο ζωγράφος και η εποχή του, Β) Τα ιστορικά γεγονότα που αποθανάτισε με την τέχνη του, και Γ) Η τέχνη της συντήρησης: τα μυστικά της και η σημασία της στη διατήρηση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.Ενδεικτικά παραθέτουμε έργα του Γεώργιου Ροϊλού που συμμετείχαν στην έκθεση και ανήκουν σε άλλες Συλλογές:
“Προσωπογραφία στρατηγού Κωνσταντίνου Καλλάρη”, λάδι σε μουσαμά, 126 x 88 εκ., Συλλογή Ιδρύματος Ε. Κουτλίδη της Εθνικής Πινακοθήκης.
“Μάχη των Φαρσάλων”, λάδι σε μουσαμά, 38 x 55 εκ., Συλλογή Ιδρύματος Ε. Κουτλίδη της Εθνικής Πινακοθήκης.
“Ο Σαλπιγκτής”, λάδι σε ξύλο, 51 x 36 εκ., Συλλογή Ιδρύματος Ε. Κουτλίδη της Εθνικής Πινακοθήκης.
“Άλογο”, λάδι σε μουσαμά, 18 x 13 εκ., Τράπεζα της Ελλάδος .

Τα εγκαίνια της έκθεσης πραγματοποιήθηκαν το Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου 2016.
Διάρκεια έκθεσης: έως τις 9 Ιανουαρίου 2017.
Επιπλέον, στις 24 Σεπτεμβρίου στην Πινακοθήκη Ε. Αβέρωφ παρουσιάστηκε η νέα εκπαιδευτική έκδοση «Με τους ζωγράφους της Πινακοθήκης Αβέρωφ, Οδηγός για νέους», της συγγραφέως και παιδαγωγού Μαρίζας Ντεκάστρο. Για το βιβλίο μίλησαν η ιστορικός και εκπαιδευτικός Κατιάννα Μίχα καθώς και η συγγραφέας, ενώ ακολούθησαν εκπαιδευτικά προγράμματα για παιδιά και νέους. Πρόκειται για ένα βιβλίο-οδηγό που απευθύνεται σε νέους, αλλά και σε κάθε φιλότεχνο, εκπαιδευτικό και γονιό.