Έκθεση

"Nέα Αποκτήματα 2008-2021"

Τόπος
Πινακοθήκη Ε. Αβέρωφ, Μέτσοβο
Ημερομηνία
23/10/2021 - 18/01/2022, Περιοδική έκθεση
Μοιραστείτε τη σελίδα

Έκθεση με τίτλο «Νέα Αποκτήματα 2008-2021» εγκαινιάστηκε στην Πινακοθήκη Ε. Αβέρωφ στις 23 Οκτωβρίου 2021, από τον Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων κύριο Κωνσταντίνο Τασούλα.

Αντιπροσωπεύτηκαν πενήντα  Έλληνες καλλιτέχνες με έργα τους, που καλύπτουν μια ευρεία χρονική περίοδο, από τον 19ο αιώνα (Νικηφ. Λύτρας, Κ. Βολανάκης, Ν. Ξυδιάς Π. Πανταζής, Π. Προσαλέντης, κ.α.) έως και τις μέρες μας.

Πρόκειται για έργα πολύ διαφορετικά ως προς την τεχνοτροπία και τα μέσα έκφρασής τους, έργα σημαντικά που συμπληρώνουν την ιστορική συνέχεια της συλλογής ή την επεκτείνουν χρονολογικά ώστε να διαφαίνονται και οι πιο σύγχρονες αναζητήσεις στην ελληνική τέχνη.

Στόχος της έκθεσης ήταν να δώσει στον επισκέπτη την ευκαιρία να θαυμάσει τα νέα αποκτήματα της Πινακοθήκης της περιόδου 2008-2021, αλλά και να αναδείξει τη σημασία της δωρεάς και να τιμήσει τους δωρητές της.
Την έκθεση συνόδευσε ομώνυμος δίγλωσσος κατάλογος με έγχρωμες φωτογραφίες των έργων.

Τα εγκαίνια έγιναν στο ανακαινισμένο κτίριο της Πινακοθήκης, που χάρη στη δωρεά του Ιδρύματος Σταύρου Νιάρχου (ΙΣΝ), είναι πλέον πλήρως προσβάσιμο σε άτομα με κινητικές δυσκολίες.
Διάρκεια Έκθεσης:   23 Οκτωβρίου 2021  έως  10 Ιανουαρίου 2022
Επιμέλεια Έκθεσης: Όλγα Μεντζαφού -Πολύζου

Παράλληλα με τα εγκαίνια πραγματοποιήθηκε Συζήτηση Στρογγυλής Τραπέζης με θέμα «Στηρίζοντας την Τέχνη σήμερα». Στόχος της συζήτησης, στην οποία συμμετείχαν εξέχοντες εκπρόσωποι κρατικών και ιδιωτικών φορέων Τέχνης και νέοι δημιουργοί, ήταν να διερευνήσει τη σημερινή πραγματικότητα ως προς την στήριξη της Τέχνης και τις δυνατότητες ή δυσκολίες που υπάρχουν, τόσο από πλευράς κρατικών και άλλων φορέων Τέχνης, όσο και από την πλευρά της νέας γενιάς των δημιουργών μας.

Συμμετείχαν : Πάκυ Βλασσοπούλου, Εικαστικός, Συνιδρύτρια Ανεξάρτητου Καλλιτεχνικού Χώρου 3 137, Δήμητρα Νικολού, Συνιδρύτρια, Διευθύντρια Προγράμματος ARTWORKS, Μάριος Σπηλιόπουλος, Ζωγράφος, Καθηγητής ΑΣΚΤ, Σταμάτης Σχιζάκης, Επιμελητής, Τομέας Φωτογραφίας και Νέων Μέσων, Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, Συραγώ Τσιάρα, Αν. Διευθύντρια MOMus-Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης/Διευθύντρια Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης, Μανώλης Χάρος, Εικαστικός.
Συντονισμός Συζήτησης: Ειρήνη Οράτη, Ιστορικός Τέχνης.

Χορηγοί εκδηλώσεων: Ίδρυμα Βαρώνου Μιχαήλ Τοσίτσα, Κατώγι Αβέρωφ Α.Ε.
Όλες οι εκδηλώσεις στο Μέτσοβο πραγματοποιήθηκαν με την οικονομική υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού