Έκθεση

“Το Μέτσοβο που χάνεται” Φωτογραφική έκθεση Κώστα Μπαλάφα

Τόπος
Πινακοθήκη Ε. Αβέρωφ, Μέτσοβο
Ημερομηνία
Μόνιμη έκθεση
Μοιραστείτε τη σελίδα

Στην έκθεση “Το Μέτσοβο που χάνεται”, ο φωτογράφος Κώστας Μπαλάφας (1920-2011) μας προσφέρει ανεπανάληπτες εικόνες με φόντο το Μετσόβου και την ευρύτερη περιοχή μέσα από διαδοχικές φωτογραφήσεις του, κυρίως κατά τις δεκαετίες του ’60 και του ’70.
Ανάλογα με τη θέση που τοποθετείται ο ίδιος και η μηχανή του, ανάλογα με το παίξιμο του φωτός και τη διάθεσή του, προβάλλουν μορφές και εικόνες που αναδεικνύουν τις βαθιές ιστορικές ρίζες και τις αιώνιες αξίες τούτης της βλαχόφωνης ελληνικής γης.

"Όλοι  με  κατηγόρησαν στην αρχή  ότι φωτογραφίζω την  αθλιότητα και τη μιζέρια.  Δεν έδειχνα σε κανέναν τις φωτογραφίες μου. Πήρα το δικό μου δρόμο, αυτός είμαι. Και νομίζω πως δεν έκανα άσχημα. Το να βγάλεις λίγα χρυσάνθεμα, ακόμα και μια βαρκούλα που κουνιέται, δεν λέει και σπουδαία πράγματα. Εδώ είναι ένας λαός τρανταχτός, που πέρασε δια πυρός και σιδήρου, από το γιαταγάνι του Γιουσούφ  αράπη και από το σκοινί του πατρο-Κοσμά. Αυτόν το λαό φωτογραφίζω."

Τα έργα αποτελούν ευγενική δωρεά του Ιδρύματος ΕΓΝΑΤΙΑ ΗΠΕΙΡΟΥ το οποίο μερίμνησε μαζί με τις εκδόσεις Ποταμός για την έκδοση του λευκώματος «Το Μέτσοβο» το 2005 με 164 φωτογραφίες του Κώστα Μπαλάφα.