Έκθεση

Μεταφορά της αναδρομικής έκθεσης "Μιχάλης Οικονόμου: Η αλχημεία της ζωγραφικής" στο Ίδρυμα Β. & Μ. Θεοχαράκη

Τόπος
Ίδρυμα Εικαστικών Τεχνών και Μουσικής Β. & Μ. Θεοχαράκη
Ημερομηνία
01/02/2024 - 12/05/2024, Περιοδική έκθεση
Μοιραστείτε τη σελίδα

Την Πέμπτη 1 Φεβρουαρίου 2024 εγκαινιάστηκε από τον Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων, κ. Κωνσταντίνο Τασούλα, η μεγάλη αναδρομική έκθεση Μιχάλης Οικονόμου. Η αλχημεία της ζωγραφικής, στο Ίδρυμα Εικαστικών Τεχνών και Μουσικής Β. & Μ. Θεοχαράκη. Η έκθεση είναι παραγωγή της Πινακοθήκης Αβέρωφ και παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο Μέτσοβο από την 1η Οκτωβρίου 2023 έως τις 15 Ιανουαρίου 2024. Στην συνέχεια ταξίδεψε στην Αθήνα για να παρουσιαστεί στο Ίδρυμα Β.& Μ. Θεοχαράκη και να δώσει την ευκαιρία στο αθηναϊκό κοινό να απολαύσει την εργογραφία ενός σπουδαίου τοπιογράφου-ανανεωτή της ελληνικής ζωγραφικής κατά το πρώτο μισό του 20ου αιώνα.

Στην έκθεση στο Ίδρυμα Θεοχαράκη συμμετείχαν εκατόν δεκαέξι πολύτιμα έργα του κορυφαίου ζωγράφου Μιχαήλ Οικονόμου σε επιμέλεια της ιστορικού τέχνης δρ Αφροδίτης Κούρια.

Ο κορυφαίος ζωγράφος Μιχάλης Οικονόμου, πέρα από τα διδάγματα των σχολών, κατέκτησε τη δική του τοπιογραφία. Η υπαιθριστική του έρευνα (φως-χρώμα-γραμμή), αποτυπώνει με τον πιο δυνατό εκφραστικό τρόπο, όχι μόνο τη φυσιολογία του εδάφους, αλλά και την αίσθηση του κλίματος. Αυτή η αισθητηριακή του αντίληψη με τη μυστηριακή υγρή ατμόσφαιρα, την απόλυτη ομορρυθμία ανάμεσα στο φως και στον αιθέρα, στο φως και στην ομίχλη, ολοκληρώνει την αυτόνομη εικαστική του έκφραση. Έτσι, τα τοπία του, άλλοτε ως φυσικός χώρος και άλλοτε ως προβολή «ζωντανών» κτισμάτων, με την αυτονομία της ιδιόμορφης πινελιάς και τη δύναμη του σχεδίου τον κατατάσσουν σε έναν από τους σημαντικότερους Ευρωπαίους ζωγράφους.

Κατά τη διάρκεια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν εκπαιδευτικά προγράμματα για παιδιά, οικογένειες και ενήλικες, ενώ ειδικά σχεδιασμένες ξεναγήσεις και προγράμματα θα πραγματοποιούνται καθημερινά για όλες τις σχολικές βαθμίδες.

Επιμέλεια έκθεσης: Αφροδίτη Κούρια
Αρχιτεκτονικός σχεδιασμός: Σόνια Χαραλαμπίδου-Διβάνη, Ειρήνη Χαραλαμπίδου

Διάρκεια έκθεσης: 1 Φεβρουαρίου έως 12 Μαΐου 2024
Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα-Κυριακή 10:00-18:00, Πέμπτη 10:00-20:00

Χορηγοί ΈκθεσηςΊδρυμα Βαρώνου Μιχαήλ Τοσίτσα    Ίδρυμα Α. Γ. Λεβέντη   Κατώγι Αβέρωφ ΑΕ  •  Electra Hotels & Resorts  •  Τράπεζα της Ελλάδος Ίδρυμα Αντώνιος Ε. Κομνηνός • Karavias Art Insurance • 
Με την οικονομική υποστήριξη και την αιγίδα του ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ.

Χορηγός Καταλόγου: ΙΔΡΥΜΑ ΙΩΑΝΝΟΥ Φ. ΚΩΣΤΟΠΟΥΛΟΥ

Χορηγοί του Ιδρύματος Εικαστικών Τεχνών και Μουσικής Β. & Μ. Θεοχαράκη: RENAULT, AΣΦΑΛΕΙΕΣ ΜΙΝΕΤΤΑ