Έκθεση

"Η Ελληνική Ενδυμασία: Έντυπες πηγές 16ου-20ου αιώνα από τη Συλλογή Ι.Δ. Κοιλαλού"

Τόπος
Πινακοθήκη Ε. Αβέρωφ, Μέτσοβο
Ημερομηνία
23/03/2009 - 10/05/2010, Περιοδική έκθεση
Μοιραστείτε τη σελίδα

Έκθεση χαρακτικής με τίτλο «Η Ελληνική Ενδυμασία: Έντυπες πηγές 16ου-20ου αιώνα από τις Συλλογές του Μουσείου Μπενάκη», που παρουσιάστηκε στην Πινακοθήκη Ε. Αβέρωφ από τις 23 Μαρτίου έως τις 10 Μαϊου 2009.
Πρόκειται για τον τρίτο σταθμό της αξιόλογης αυτής έκθεσης, που μετά την επιτυχία της αρχικής παρουσίασής της στο Μουσείο Μπενάκη, ταξίδεψε στην Θεσσαλονίκη και στην Κέρκυρα.
Οι απεικονίσεις ενδυμασιών από ευρωπαϊκές εκδόσεις των ξένων περιηγητών που επισκέφθηκαν την Ελλάδα από τον 16ο έως και τις αρχές του 20ού αιώνα, συνιστούν ένα θησαυρό οπτικών μαρτυριών για το ενδυματολογικό ρεπερτόριο των κατοίκων της νησιωτικής και ηπειρωτικής Ελλάδας.
Τα 220 χαρακτικά, τα οποία περιλάμβανε η έκθεση, προσέφεραν στους θεατές τη δυνατότητα της γνωριμίας με ένα συναρπαστικό και άγνωστο εικονογραφικό υλικό. Η φαντασία στη σύνθεση των διαφόρων τμημάτων που απαρτίζουν την ελληνική φορεσιά, οι τολμηροί χρωματικοί συνδυασμοί, η σπάνια μορφολογική ποικιλία, η οπτική φαντασμαγορία και ο πλούτος των περίτεχνων κοσμημάτων έθελγαν το μολύβι των ξένων ζωγράφων-περιηγητών. 

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΕΚΘΕΣΗΣ: Φανή-Μαρία Τσιγκάκου
ΧΟΡΗΓΟΙ: Ίδρυμα Βαρώνου Μιχαήλ Τοσίτσα ▪ Κατώγι & Στροφιλιά Α.Ε. ▪ Γ. Καραβίας & Συνεργάτες – Ασφάλιση Έργων Τέχνης