Έκθεση

"Δημιουργικές Συναντήσεις 2017: Μιχάλης Κατζουράκης – Πέγκυ Κλιάφα – Βασίλης Γεροδήμος-Μεταμορφώσεις της ύλης"

Τόπος
Μέτσοβο, Πινακοθήκη Ε. Αβέρωφ και Αμπελώνες, περιοχή Γινιέτς
Ημερομηνία
21/10/2017 - 15/01/2018, Περιοδική έκθεση
Μοιραστείτε τη σελίδα

Στα πλαίσια του θεσμού της Πινακοθήκης Αβέρωφ «Δημιουργικές Συναντήσεις», οργανώθηκε για το Φθινόπωρο 2017, η συνομιλία και η συνύπαρξη τριών καλλιτεχνών, διαφορετικών γενιών, που όμως τους ενώνει η ιδιαίτερη, προσωπική, πρωτότυπη, επιλεκτική χρήση της ύλης στο έργο τους.
Η συγκεκριμένη διοργάνωση περιλάμβανε δύο σκέλη. Από τη μία δημιουργήθηκαν ειδικά για το Ίδρυμα και την Πινακοθήκη Ε. Αβέρωφ, τρία έργα μνημειακών διαστάσεων, που κατασκευάστηκαν ειδικά για την βουνοπλαγιά του Γινιέτς και συνομιλούν με το ιδιαίτερο φυσικό περιβάλλον του αμπελώνα. Τα έργα διαπραγματεύονται τις έννοιες Φόβος, Ελπίδα, Όραμα, με διαφορετικές αφετηρίες και ενδιαφέρουσες αισθητικές και εννοιολογικές καταλήξεις. Παράλληλα, στην Πινακοθήκη Αβέρωφ, παρουσιάστηκαν τρεις εκθέσεις των τριών καλλιτεχνών.
Ο Μιχάλης Κατζουράκης (1933) παρουσίασε μία επιλεκτική και αντιπροσωπευτική αναδρομική έκθεση. Η έκθεση περιλάμβανε 50 περίπου έργα, που διατρέχουν όλη την εξέλιξη της δημιουργίας του πρωτοποριακού καλλιτέχνη, κατά ενότητες, από το 1950 μέχρι σήμερα.
Η Πέγκυ Κλιάφα (1967) και ο Βασίλης Γεροδήμος (1977), παρουσίασαν από 10 αντιπροσωπευτικά έργα, της παραγωγής τους των τελευταίων ετών, αφ’ ότου αποφοίτησαν από την ΑΣΚΤ. Η Κλιάφα αιφνιδιάζει ευχάριστα με την ιδιαίτερη χρήση, ως βάση των έργων της, των χαπιών και των συσκευασιών τους. Ο Γεροδήμος ξαφνιάζει με την επιλεκτική και μελετημένη ένωση αντίθετων υλικών. Τα έργα τους εκτός από το εννοιολογικό πλαίσιο εντυπωσιάζουν και σε επίπεδο τεχνικής αρτιότητας, μορφής και αισθητικής oλοκλήρωσης.
Την επιμέλεια της έκθεσης έχει η ιστορικός τέχνης και επιμελήτρια της Εθνικής Πινακοθήκης, Δρ. Λίνα Τσίκουτα- Δεϊμέζη, η οποία υπογράφει και τα κείμενα στον δίγλωσσο κατάλογο της έκθεσης.

Τόπος : Μέτσοβο, Πινακοθήκη Ε. Αβέρωφ και Αμπελώνες, περιοχή Γινιέτς
Διάρκεια έκθεσης: 21 Οκτωβρίου 2017 έως 15 Ιανουαρίου 2018
Χορηγοί : Ίδρυμα Βαρώνου Μιχαήλ Τοσίτσα ● Κατώγι Αβέρωφ Α.Ε.