Έκθεση

"Συλλογές Ευαγγέλου Αβέρωφ: Ταξιδεύοντας στο χρόνο από την αρχαιότητα ως σήμερα"

Τόπος
Πινακοθήκη Ε. Αβέρωφ, Μέτσοβο
Ημερομηνία
09/09/2000 - 30/04/2001, Περιοδική έκθεση
Μοιραστείτε τη σελίδα

Έκθεση με τίτλο “Συλλογές Ευαγγέλου Αβέρωφ: Ταξιδεύοντας στο χρόνο, από την αρχαιότητα έως σήμερα” εγκαινιάστηκε στις 9 Σεπτεμβρίου από τον πρόεδρο της Βουλής κ. Απόστολο Κακλαμάνη, στην Πινακοθήκη Αβέρωφ, που διήρκησε ως τις 15 Ιανουαρίου 2001.
Η έκθεση παρουσίασε αντιπροσωπευτικά αντικείμενα τέχνης από όλο το εύρος των συλλογών του Ε. Αβέρωφ-Τοσίτσα, που σήμερα κοσμούν διάφορους μουσειακούς χώρους, πολιτιστικά ιδρύματα και ιδιωτικές συλλογές και αποτελείται από δέκα ξεχωριστές ενότητες: Αντικείμενα αρχαίας ελληνικής τέχνης / παλαιοχριστιανικά σκεύη / βυζαντινές εικόνες / νομίσματα / πιάτα 19ου αι. με ιστορικές παραστάσεις / χάλκινα σκεύη / αργυρά σκεύη – κοσμήματα / όπλα-σπαθιά / παλαιά βιβλία / έργα ζωγραφικής νεοελληνικής τέχνης 19ου και 20ου αιώνα.
Την έκθεση πλαισίωσε διήμερο Συμπόσιο με θέμα “Τέχνη και Συλλέκτης”, που πραγματοποιήθηκε στο Συνεδριακό Κέντρο του Μετσόβου στις 9 & 10 Σεπτεμβρίου 2000, με την παρουσία εκπροσώπων του κράτους και της εκκλησίας και πάνω από 300 καλεσμένων από το χώρο της τέχνης, κυρίως καλλιτέχνες, συλλέκτες, εκπρόσωποι μουσείων και πολιτιστικών φορέων, ιστορικοί της τέχνης, δημοσιογράφοι και  άνθρωποι των γραμμάτων και της τέχνης από όλη την Ελλάδα.
Γενική επιμέλεια έκθεσης: Δρ. Ολγα Μεντζαφού-Πολύζου
Αρχιτεκτονικός σχεδιασμός: Σόνια Χαραλαμπίδου-Διβάνη
ΧΟΡΗΓΟΙ: Πάρις και Καίτη Κυριακοπούλου, Ιδρυμα Βαρώνου Μιχαήλ Τοσίτσα, Alpha Bank, Κατώγι Αβέρωφ Α.Ε., Εκπαιδευτήρια Γείτονα- Βάρη, Ελληνική Εταιρεία Εμφιαλώσεως Α.Ε.
Οι εκδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν με την υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού, υπό την αιγίδα της Βουλής των Ελλήνων.