Έκθεση

"Το Σκιάχτρο". Διεθνής Θεματική έκθεση.

Τόπος
Πινακοθήκη Ε. Αβέρωφ, Μέτσοβο
Ημερομηνία
01/07/2006 - 17/09/2006, Περιοδική έκθεση
Μοιραστείτε τη σελίδα

Διεθνής θεματική έκθεση, με πρωτότυπες παραγωγές 63 Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών, η οποία εξερεύνησε την υπόσταση του σκιάχτρου ως φυσική παρουσία, ως πολιτιστικό σύμβολο και ως ενσάρκωση του αθέατου και παρουσιάστηκε από 1 Ιουλίου έως 17 Σεπτεμβρίου 2006 στην Πινακοθήκη Ε. Αβέρωφ και στους Αμπελώνες Μονής Αγίου Νικολάου Μετσόβου.

Το Σκιάχτρο ήταν μια παραγωγή που βασίστηκε στην έρευνα και την συνεργασία. Πρόκειται για μια έκθεση σε δύο τμήματα: Ένα μέρος της παραγγέλθηκε για να παρουσιαστεί στα αμπέλια του Αγ. Νικολάου στο Μέτσοβο ερευνώντας έναν προς ένα το μέγεθος και την παρουσία της ανενόχλητης φύσης και το άλλο παρουσιάστηκε στον χώρο της Πινακοθήκης Ε. Αβέρωφ, στον ανθρώπινο και εκπολιτισμένο χώρο, που ο ίδιος ο άνθρωπος μεταποίησε για να προστατεύει τα πολύτιμα αγαθά του πολιτισμού του. Σε μια έξαρση νοηματικών συνδιαλλαγών και με πρόθεση την μέγιστη δυνατή επικοινωνία των πολιτιστικών στοιχείων που βρίσκονται στην Πινακοθήκη Ε. Αβέρωφ, η έκθεση στήνεται διατηρώντας ως αναφορά μια μικρή ενότητα από τις Συλλογές της Πινακοθήκης. Ο σκοπός αυτής της ασυνήθιστης ανάμειξης είναι αφενός η συνομιλία της τέχνης μεταξύ της διαχρονικά και αφετέρου η διατήρηση έστω και υπαινικτικά της παρουσίας του Μουσείου που παράγει και φιλοξενεί Το Σκιάχτρο στους χώρους του.
Συμμετέχοντες καλλιτέχνες: Αλέξανδρος Αβρανάς, Γιάννης Αδαμάκος, Χρήστος Αθανασιάδης, Jonathan Allen, Νίκος Αλεξίου, Χριστίνα Αντωνοπούλου, Trevor Appleson, Αλέξανδρος Αποστολίδης, Γιάννης Βαλαβανίδης, Hans Op de Beeck, Nina Jan Beier, Stefan Bruggemann, Jake and Dinos Chapman, Marcus Coates, Γιώργος Γυπαράκης, Adam Dant, Κατερίνα Δελλαπόρτα, Double O, Thomas Eller, Marit Folstad, Frank Halmans, Tom Hunter, Λίζη Καλλιγά, Μιχάλης Κατζουράκης, Πάνος Κοκκινιάς, Masakatsu Kondο, Tomoko Konoike, Henry Krokatsis, Μιχάλης Λαγκουβάρδος, Hew Locke, Loriot/Melia, Νίκος Μάρκου, Rosemarie McGoldrick, Mariko Mori, Ξενοφών Μπήτσικας, Μαρία Νυμφιάδη, Nicola Oxley, Ζάφος Ξαγοράρης, Άγγελος Παπαδημητρίου, Αχιλλέας Παπακώστας, Σοφία Πετρίδου, Λία Πέτρου, Olivia Plender, Elisabeth Price, Jon Pylypchuk, Elwyn Reynolds, Boo Ritson, Ugo Rondinone, Γιώργος Ρόρρης, Ανδρέας Σάββα, Sam Salisbury, Κύριλλος Σαρρής, Άγγελος Σκούρτης, Bob & Roberta Smith, Δανάη Στράτου, Βασιλεία Στυλιανίδου, Δημήτρης Τζαμουράνης, Carl Von Weiler, David Wilkinson, Παντελής Χανδρής, Νίκος Χαραλαμπίδης, Πάνος Χαραλάμπους, Μανώλης Χάρος.
Τα εγκαίνια της διεθνής έκθεσης πλαισίωσε το διήμερο επιστημονικό Συμπόσιο με θέμα “Ο φόβος στην τέχνη και τη ζωή”, που πραγματοποιήθηκε στο Συνεδριακό Κέντρο Μετσόβου στις 30 Ιουνίου, 1 & Ιουλίου 2006. Στόχος του συμποσίου ήταν η πολύπλευρη προσέγγιση του φαινομένου του φόβου, η διερεύνηση του ρόλου του, της σημασίας του και της συμμετοχής του σε διαφορετικά πεδία της τέχνης και της ζωής. Με τη συμβολή ειδικών από διαφορετικά γνωστικά πεδία, φωτίστηκε το θέμα από ποικίλες κατευθύνσεις, με στόχο την πιο σφαιρική κατανόηση του φόβου. Σημαντικό στοιχείο της πραγμάτευσης του φόβου ήταν η “κυκλικότητά” του: Το αίτιο που γίνεται αιτιατό, ο φόβος που γίνεται φόβητρο, οι μεταμορφώσεις του φόβου, η διαχείριση του φόβου – από το άτομο, την ομάδα, την κοινωνική και πολιτική εξουσία.

Επιμέλεια έκθεσης: Όλγα Δανιηλοπούλου, Nicola Oxley, Nico de Oliveira.
ΧΟΡΗΓΟΙ: Υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών, Υπουργείο Πολιτισμού, Ίδρυμα Βαρώνου Μιχ. Τοσίτσα, Εθνική Τράπεζα της Ελλάδας, Κατώγι & Στροφιλιά Α.Ε., Γ. Καραβίας & Συνεργάτες – Ασφάλιση Έργων Τέχνης. XOΡΗΓΟΣ ΚΑΤΑΛΟΓΟΥ: Alpha Bank.
ΧΟΡΗΓΟΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ: ΕΡΤ ΑΕ.