Έκθεση

"Το πορτρέτο ενός μουσείου". Επετειακή έκθεση.

Τόπος
Πινακοθήκη Ε. Αβέρωφ, Μέτσοβο
Ημερομηνία
27/09/2008 - 12/01/2009, Περιοδική έκθεση
Μοιραστείτε τη σελίδα

Επετειακή έκθεση για τα 20 χρόνια λειτουργίας της Πινακοθήκης που εγκαινιάστηκε στην Πινακοθήκη Ε. Αβέρωφ στις 27 Σεπτεμβρίου 2008 από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κύριο Κάρολο Παπούλια και διήρκησε έως τις 12 Ιανουαρίου 2009.
Πρόκειται για μια αναδρομή στις σημαντικότερες εκθέσεις και δραστηριότητες που σημάδεψαν την πορεία της Πινακοθήκης και διαμόρφωσαν την ταυτότητά της ως μουσείο.
Μέσα από τα ποικίλα εκθέματα (έργα τέχνης από τις συλλογές της Πινακοθήκης και άλλων φορέων και συλλεκτών, ψηφιακές αναπαραγωγές, αρχειακό υλικό, φωτογραφίες, έργα παιδικής τέχνης, video, διαδραστικά CD κλπ), αλλά κυρίως μέσα από τον τρόπο παρουσίασής τους και τις εικαστικές επεμβάσεις σύγχρονων Ελλήνων καλλιτεχνών, στόχος της έκθεσης είναι όχι μόνο να παρουσιαστεί «το πορτρέτο ενός μουσείου», αλλά και να αποτελέσει η ίδια η έκθεση ένα εικαστικό γεγονός.
Στα πλαίσια της έκθεσης φιλοτεχνήθηκαν έργα σε χώρους, εκτός Πινακοθήκης, για να τιμηθεί η συμβολή των μεγάλων χορηγών του μουσείου στην εικοσαετή πορεία του. Έτσι δημιουργήθηκε μια “εικαστική διαδρομή” του χωριού, στην οποία συμμετείχαν οι καλλιτέχνες: Σοφία Αρχοντίδου – τιμή στην Καίτη Κυριακοπούλου, Γιώργος Καραγιώργος- τιμή στην Εθνική Τράπεζα, Σάββας Μυλωνάς-τιμή στο Κατώγι Αβέρωφ, Κωνσταντίνος Πάτσιος-τιμή στο Κατώγι Αβέρωφ, Μάριος Σπηλιόπουλος- τιμή στο Ίδρυμα Βαρώνου Μιχαήλ Τοσίτσα, Βούλα Φερεντίνου-τιμή στην Alpha Bank.
 

Στη συνέχεια η έκθεση μεταφέρθηκε στο Μουσείο Μπενάκη, στο κτίριο της οδού Πειραιώς, υπό τον τίτλο “Συλλογή Πινακοθήκης Ε. Αβέρωφ, το πορτρέτο ενός μουσείου” από 1 Απριλίου έως 10 Μαϊου 2009, έχοντας στόχο να φέρει το κοινό σε επαφή με μια από τις πληρέστερες συλλογές έργων τέχνης του 19ου και 20ου αιώνα, μέσα από την οποία αποτυπώνεται η πορεία της νεοελληνικής τέχνης.
Η έκθεση στο Μουσείο Μπενάκη αποτέλεσε ορόσημο της εικοσάχρονης πορείας της Πινακοθήκης Ε. Αβέρωφ στο Μέτσοβο, ενώ παράλληλα προσέφερε την ευκαιρία να προβληθούν για πρώτη φορά σημαντικότερα έργα της μόνιμης συλλογής στην Αθήνα, πολλά από τα οποία δεν είχαν εκτεθεί ποτέ έξω από τους τοίχους της Πινακοθήκης στο Μέτσοβο. Για το διάστημα που διήρκησε η έκθεση στο Μουσείο Μπενάκη πραγματοποιήθηκαν οργανωμένες ξεναγήσεις στο κοινό αλλά και σε σχολεία της Αθήνας.Γενική επιμέλεια: Όλγα Μεντζαφού-Πολύζου, Κατερίνα Σταθοπούλου.
Αρχιτεκτονικός Σχεδιασμός: Σόνια Χαραλαμπίδου-Διβάνη & συνεργάτες