Έκθεση

"Περικλής Πανταζής 1849-1884: Ενας Ελληνας ζωγράφος στο Βέλγιο". Αναδρομική έκθεση.

Τόπος
Πινακοθήκη Ε. Αβέρωφ, Μέτσοβο
Ημερομηνία
07/09/1996 - 20/11/1996, Περιοδική έκθεση
Μοιραστείτε τη σελίδα

Μεγάλη αναδρομική έκθεση με τίτλο Περικλής Πανταζής 1849-1884: Ένας Έλληνας ζωγράφος στο Βέλγιο, του σπουδαίου Έλληνα καλλιτέχνη, όπου παρουσίασε για πρώτη φορά συγκεντρωμένο το έργο του μεγάλου αυτού Έλληνα καλλιτέχνη της διασποράς, μέσα από 85 έργα του επιλεγμένα από μουσεία και ιδιωτικές συλλογές της Ελλάδας και του εξωτερικού.  Όπως είναι γνωστό, ο πρωτοπόρος για την εποχή του και πρωτοστάτης στα ριζοσπαστικά καλλιτεχνικά κινήματα του Βελγίου, Περικλής Πανταζής, ήταν μέχρι πρόσφατα ελάχιστα γνωστός στην Ελλάδα, και η σημερινή φήμη και καταξίωσή του στη χώρα μας οφείλεται κατά πολύ στις επίμονες έρευνες και το συλλεκτικό πάθος του ιδρυτή της Πινακοθήκης Αβέρωφ, Ευάγγελου Αβέρωφ-Τοσίτσα. Συνεχίζοντας το ιδιαίτερο ενδιαφέρον του ιδρυτή της για τον Περικλή Πανταζή, το 1992 η Πινακοθήκη Ε. Αβέρωφ εμπλούτισε την ήδη σημαντική συλλογή της αγοράζοντας το γνωστό έργο “Μάγκας που τρώει καρπούζι” , ενώ το 1994 κυκλοφόρησε πολυτελές λεύκωμα με το ολοκληρωμένο έργο του καλλιτέχνη.
Η αναδρομική έκθεση Πανταζή που πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με την Εθνική Πινακοθήκη, παρουσιάστηκε στην Πινακοθήκη Ε. Αβέρωφ από 7 Σεπτεμβρίου έως 10 Νοεμβρίου 1996, ενώ στη συνέχεια μεταφέρθηκε στην Αθήνα στην Εθνική Πινακοθήκη από 25 Νοεμβρίου 1996 έως 31 Ιανουαρίου 1997.
Επιμέλεια έκθεσης: Δρ. Όλγα Μεντζαφού-Πολύζου
Τα εγκαίνια της έκθεσης πλαισίωσε διήμερο συνέδριο με θέμα “Τέχνη και Ελληνισμός της Διασποράς, που πραγματοποιήθηκε στο Συνεδριακό Κέντρο Μετσόβου στις 7 & 8 Σεπτεμβρίου 1996, το οποίο παρουσίασε ιδιαίτερο καλλιτεχνικό και επιστημονικό ενδιαφέρον και έφερε στο ορεινό Μέτσοβο μια πρωτοφανή συγκέντρωση επιφανών Ελλήνων από όλες τις γωνιές της γης.
Χορηγοί: Υπουργείο Πολιτισμού-τμήμα Λόττο, Ίδρυμα Βαρώνου Μιχαήλ Τοσίτσα, Α.Ε.Ε Αργυρομεταλλευμάτων & Βαρυτίνης, Α.Ε.Μ Βωξίται Παρνασσού , Όμιλος εταιριών Ιντρακόμ, Ίδρυμα Α.Γ. Λεβέντη, Όμιλος εταιρειών τρία Έψιλον, Κατώγι Αβέρωφ Α.Ε, Αντώνης Κομνηνός, Στέλιος Μπεργελές-Μεταφορές έργων τέχνης, ΑΒ Βασιλόπουλος ΑΕ και ΒΙΑΜΥΛ Α.Ε.