Έκθεση

"Λυκούργος Κογεβίνας 1887-1940". Αναδρομική έκθεση.

Τόπος
Πινακοθήκη Ε. Αβέρωφ, Μέτσοβο
Ημερομηνία
02/10/2004 - 29/11/2004, Περιοδική έκθεση
Μοιραστείτε τη σελίδα

Πρόκειται για μια μεγάλη αναδρομική έκθεση αφιερωμένη στον κορυφαίο Κερκυραίο ζωγράφο και χαράκτη, ο οποίος θεωρείται πλέον ο πρώτος Έλληνας καλλιτέχνης που ασχολήθηκε συστηματικά με την χαρακτική, και ο οποίος μάλιστα, με την πρώτη του χαλκογραφία, φιλοτεχνημένη το 1907, σηματοδοτεί το ξεκίνημα της σύγχρονης ελληνικής χαρακτικής. Μέσα από την έκθεση επιχειρήθηκε για πρώτη φορά μια συνολική θεώρηση του έργου του καλλιτέχνη, με στόχο τη σκιαγράφηση της πορείας του στη ζωγραφική και χαρακτική, με τις ενδιαφέρουσες συγκλίσεις και αποκλίσεις, ενώ παράλληλα έγινε προσπάθεια να τοποθετηθεί το έργο του στο πλαίσιο των ιστορικών, καλλιτεχνικών και ιδεολογικών συμφραζόμενων της εποχής του.
Παίρνοντας ως αφορμή τη διττή καλλιτεχνική ιδιότητα του Κογεβίνα ως ζωγράφου-χαράκτη, τα εγκαίνια της έκθεσης συνδυάστηκαν με ένα διήμερο Συμπόσιο με θέμα “Όψεις της δημιουργικότητας”, που πραγματοποιήθηκε στο Συνεδριακό Κέντρο Μετσόβου στις 2 & 3 Οκτωβρίου 2004. Στόχος του συμποσίου ήταν να διερευνηθεί ευρύτερα η εγγενής διαλεκτική της πολλαπλότητας/μονομέρειας στη δημιουργική διαδικασία και να αναζητηθούν οι ιστορικοί-κοινωνικοί-ψυχολογικοί-οικονομικοί παράγοντες που επηρεάζουν τη δημιουργική πορεία του καλλιτέχνη, αλλά και την Τέχνη.

Επιμέλεια έκθεσης: Αφροδίτη Κούρια  – Ειρήνη Οράτη, ιστορικοί τέχνης
Σύμβουλος επιμέλειας: Όλγα Μεντζαφού-Πολύζου.
Διάρκεια έκθεσης:   2 Οκτωβρίου – 29 Νοεμβρίου 2004
ΧΟΡΗΓΟΙ:  Ίδρυμα Βαρώνου Μιχαήλ Τοσίτσα • Υπουργείο Πολιτισμού • Alpha Bank • Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού • Αθανάσιος Μπεργελές – Μεταφορές Έργων Τέχνης •  Γ. Καραβίας & Συνεργάτες – Ασφάλειες Έργων Τέχνης  •  Κατώγι Αβέρωφ Α.Ε
ΧΟΡΗΓΟΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ: ΕΡΤ  Α.Ε.
Την αναδρομική έκθεση συνόδευσε πολυτελής δίγλωσσος κατάλογος-λεύκωμα με έγχρωμες αναπαραγωγές των έργων και κείμενα βασισμένα σε πρωτογενή έρευνα και μελέτη από τις ιστορικούς τέχνης και επιμελήτριες της έκθεσης Αφροδίτη Κούρια (ζωγραφικά έργα) και Ειρήνη Οράτη (χαρακτικά), καθώς και πλήρες βιογραφικό του καλλιτέχνη, τεκμηριωτικό φωτογραφικό υλικό, κατάλογος των εκθέσεων και βιβλιογραφικό παράρτημα που επιμελήθηκε ο ιστορικός τέχνης Δημήτρης Παυλόπουλος.

ΧΟΡΗΓΟΣ ΚΑΤΑΛΟΓΟΥ:  ALPHA BANK