Έκθεση

"Η γενιά του 1930 μετά τον πόλεμο και η κατάκτηση της αφαίρεσης"

Τόπος
Πινακοθήκη Ε. Αβέρωφ, Μέτσοβο
Ημερομηνία
20/09/2003 - 08/12/2003, Περιοδική έκθεση
Μοιραστείτε τη σελίδα

Έκθεση με τίτλο «Η γενιά του ’30 μετά τον πόλεμο και η κατάκτηση της αφαίρεσης», εγκαινιάστηκε από το Νομάρχη Ιωαννίνων, κ. Αλέκο Καχριμάνη, το Σάββατο 20 Σεπτεμβρίου 2003 στην Πινακοθήκη Ε. Αβέρωφ στο Μέτσοβο. Η έκθεση διήρκησε έως 8 Δεκεμβρίου 2003.
Πρόκειται στην ουσία για τον τέταρτο σταθμό μιας εξαιρετικά ενδιαφέρουσας έκθεσης, που παρουσιάστηκε ήδη στα Παραρτήματα της Εθνικής Πινακοθήκης στην Κέρκυρα και στη Σπάρτη, καθώς και στη Δημοτική Πινακοθήκη Πάτρας.
Μέσα από 45 έργα από τις συλλογές της Εθνικής Πινακοθήκης κυρίως, καταγράφεται η μεταπολεμική εξέλιξη της μεσοπολεμικής αυτής γενιάς, η οποία, στη δεκαετία του ’30, πειραματίζεται με τα μοντέρνα κινήματα της Δυτικής Ευρώπης των αρχών του 20ού αιώνα.
‘Οπως επισημαίνει ο επιμελητής της έκθεσης, κ. Ανδρέας Ιωαννίδης, δρ. Ιστορίας της Τέχνης και επιμελητής της Εθνικής Πινακοθήκης: «Σημαντικά ζωγραφικά ιδιώματα, όπως αυτά του Τσαρούχη και του Μόραλη, καθώς και ποικίλοι πειραματισμοί πάνω στα γνωστά μοντέρνα κινήματα, όπως ο κυβισμός του Χατζηκυριάκου-Γκίκα, ο εξπρεσιονισμός του Μπουζιάνη ή ο σουρεαλισμός του Εγγονόπουλου και άλλα, εμπλουτίζουν την ελληνική εικαστική σκηνή, και έτσι μπορεί αυτή η περίοδος να ονομαστεί μοντερνική, στον βαθμό που δεν υπακούει πια στον ενιαίο κώδικα της νατουραλιστικής παράδοσης. Μετά τον πόλεμο θα προστεθεί ένα νέο στοιχείο, αυτό της αφαίρεσης. Την θεωρούμε σημαντική, διότι δίνει τη δυνατότητα στο άτομο να αποσπασθεί από τον εξωτερικό αντικειμενικό χώρο και να στραφεί στον εσωτερικό, γεγονός που συμβάλλει στην εναγώνια προσπάθεια αυτοκαθορισμού του».
Η έκθεση πραγματοποιήθηκε με τη συνεργασία της Εθνικής Πινακοθήκης.
Επιμέλεια έκθεσης: Ανδρέας Ιωαννίδης
ΧΟΡΗΓΟΣ: Κατώγι & Στροφιλιά Α.Ε.