Έκθεση

"Δωρεά Δημητρίου Δ. Τσάμη: Ελληνική Ζωγραφική, Γλυπτική, 1915-1970"

Τόπος
Πινακοθήκη Ε. Αβέρωφ, Μέτσοβο
Ημερομηνία
03/05/1997 - 03/09/1997, Περιοδική έκθεση
Μοιραστείτε τη σελίδα

Το Σάββατο 3 Μαϊου 1997 πραγματοποιήθηκαν στην  Πινακοθήκη Ε. Αβέρωφ τα εγκαίνια της έκθεσης Δωρεά Δημητρίου Τσάμη: Ελληνική χαρακτική, ζωγραφική, γλυπτική, 1920-1960” 
Πρόκειται για μία σημαντική δωρεά του συλλέκτη κ. Δημητρίου Δημοσθένους Τσάμη, που εμπλούτισε και συμπλήρωσε τις συλλογές της Πινακοθήκης Ε. Αβέρωφ. Η δωρεά περιλαμβάνει 82 έργα (49 χαρακτικά, 20 σχέδια, 6 ελαιογραφίες και 7 γλυπτά), όλα έργα υψηλής καλλιτεχνικής ποιότητας, που αντιπροσωπεύουν πάνω από μισό αιώνα δημιουργίας (1915-1970) είκοσι δύο σπουδαίων Ελλήνων καλλιτεχνών, όπως των Θανάση Απάρτη, Σπύρου Βικάτου, Γιώργου Βελισσαρίδη, Περικλή Βυζάντιου, Δημήτρη Γαλάνη, Δημήτρη Γιαννουκάκη, ‘Αγγελου Θεοδωρόπουλου, Επαμεινώνδα και Θωμά Θωμόπουλου, Φωφώς Καχριμάνη, Λυκούργου Κογεβίνα, Αλέξανδρου Κορογιαννάκη, Γιώργου Μόσχου, Ευθύμιου Παπαδημητρίου, Πολύκλειτου Ρέγκου, Αντώνη Σώχου, Μιχαήλ Τόμπρου, Θεόφραστου Τριανταφυλλίδη, Ιωάννη Τσάμη, Γιάννη Τσαρούχη, Γιαννούλη Χαλεπά και Βασιλείου Χατζή.
Οπως χαρακτηριστικά τόνισε ο εκ Θεσσαλονίκης καταγόμενος συλλέκτης Δημήτρης Τσάμης: “Νομίζω πως για έναν συλλέκτη το νόημα της συλλογής του είναι να την αγαπάει και να την απολαμβάνει. Επί μισό αιώνα περίπου δημιουργούσα τη συλλογή μου – λάδια, χαρακτικά, σχέδια και γλυπτά, περίπου τριακόσια κομμάτια συνολικά. Δεν υπήρχε κάποιο ιδιαίτερο σκεπτικό ή τακτική στις αγορές μου. ‘Επαιρνα έργα που μου άρεσαν, έργα Ελλήνων καλλιτεχνών. Τώρα αυτό που μετράει για μένα είναι τα έργα να μείνουν συγκεντρωμένα, να πάνε κάπου όπου θα υπάρχουν οι σωστές συνθήκες για τη συντήρησή τους, και να βρίσκονται εκτεθειμένα για να μπορεί να τα βλέπει ο κόσμος. Ετσι σήμερα προχωρώ στην πρώτη δωρεά μέρους της συλλογής μου, με ογδόντα δύο έργα τα οποία συγκέντρωσα με αγάπη και παραδίδω τώρα στην Πινακοθήκη Ε. Αβέρωφ με εμπιστοσύνη και ελπίδα”.
Παράλληλα με τα εγκαίνια, έγινε και η παρουσίαση του ομώνυμου λευκώματος-καταλόγου της έκθεσης, που εκδόθηκε με την ευγενική χορηγεία των Ιδρυμάτων Βαρώνου Μιχαήλ Τοσίτσα και Ιωάννου Φ. Κωστόπουλου.

Επιμέλεια έκθεσης: Ειρήνη Οράτη
ΧΟΡΗΓΟΙ: Ίδρυμα Βαρώνου Μιχαήλ Τοσίτσα, Κατώγι Αβέρωφ Α.Ε., Ίδρυμα Ιωάννου Φ. Κωστόπουλου.