Έκθεση

"Το Δέντρο στη Νεοελληνική Τέχνη, 19ος-20ός αιώνας"

Τόπος
Πινακοθήκη Ε. Αβέρωφ, Μέτσοβο
Ημερομηνία
01/05/1993 - 31/08/1993, Περιοδική έκθεση
Μοιραστείτε τη σελίδα

Η έκθεση με θέμα “το δέντρο” διερευνά τις αναζητήσεις Ελλήνων καλλιτεχνών σε μια χρονική περίοδο από το τέλος του 19ου αιώνα έως τη σύγχρονη εποχή. Ένα επίκαιρο θέμα, ζωτικής σημασίας για τον καλλιτέχνη και τον άνθρωπο. Το δέντρο από παλιά υπήρξε πηγή έμπνευσης, σύμβολο ζωής και δημιουργίας ενώ πλέον είναι και πηγή προβληματισμού. Είναι το σύμβολο που ενσαρκώνει τις αγωνίες του σύγχρονου ανθρώπου για το μέλλον του και για τον πλανήτη.
Η έκθεση διήρκησε στην Πινακοθήκη Ε. Αβέρωφ από το Μάιο έως τον Αύγουστο 1993 ενώ ήταν προϊόν συνεργασίας τριών φορέων – της Πινακοθήκης Πιερίδη, του Ιδρύματος Εγνατία Ηπείρου και του Ιδρύματος Ε. Αβέρωφ – η οποία ενσάρκωσε την πρωτότυπη ιδέα του Δημήτρη Πιερίδη, ιδρυτή της Πινακοθήκης Πιερίδη στην Κύπρο.
Στην έκθεση συμμετείχαν έργα από την Εθνική Πινακοθήκη, το Μουσείο Μπενάκη, το Μουσείο Νίκου Χατζηκυριάκου-Γκίκα, την Πινακοθήκη Δήμου Αθηναίων, το Ίδρυμα Α. Λεβέντη, την Πινακοθήκη Ε. Αβέρωφ καθώς και από συλλέκτες και μεμονωμένους καλλιτέχνες.
Επιμέλεια έκθεσης: Γιάννης Κολοκοτρώνης, επιμελητής της Πινακοθήκης Πιερίδη και Όλγα Μεντζαφού-Πολύζου, επιμελήτρια της Εθνικής Πινακοθήκης.
Χορηγοί έκθεσης: Υπουργείο Πολιτισμού, Υπουργείο Γεωργίας, Ίδρυμα Εγνατία Ηπείρου, Ίδρυμα Πιερίδη, Πινακοθήκη Ε. Αβέρωφ.
Η έκθεση, μετά την Πινακοθήκη Ε. Αβέρωφ, μεταφέρθηκε στο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Λευκωσίας, από το Νοέμβριο 1993 έως τον Φεβρουάριο 1994.