Το Παιδικο Εργαστηρι

Το Παιδικό Εργαστήρι της Πινακοθήκης λειτουργεί από τον Σεπτέμβριο του 1995 σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο, στην καρδιά του μουσείου. Τα τακτικά δημιουργικά προγράμματα του Εργαστηρίου απευθύνονται στα παιδιά της περιοχής κυρίως, που συμμετέχουν δωρεάν σε οργανωμένους κύκλους συναντήσεων. Στόχος των μαθημάτων αυτών είναι να δώσουν στα παιδιά την ευκαιρία να γνωρίσουν τα έργα της Πινακοθήκης, να έρθουν σε επαφή με την τέχνη, να πειραματιστούν με υλικά και τεχνικές, να εκφραστούν, και να νιώσουν τη χαρά της δημιουργίας. Στα πλαίσια της ξενάγησης σχολικών ομάδων, οργανώνονται επίσης πιο σύντομα προγράμματα εικαστικής έκφρασης, ανάλογα με την ηλικία και τις ανάγκες των παιδιών.
Στο χώρο του Εργαστηρίου λειτουργεί έκθεση παιδικής τέχνης με έργα παιδιών που έχουν λάβει μέρος στα προγράμματα της Πινακοθήκης ή με έργα παιδιών από άλλες περιοχές της χώρας ή του εξωτερικού.

Οι Δημιουργικες Συναντησεις

Ο θεσμός των «Δημιουργικών Συναντήσεων» ξεκίνησε το Σεπτέμβριο του 1995 με την πρόσκληση στο Μέτσοβο τεσσάρων γνωστών καλλιτεχνών που φιλοξενήθηκαν μια βδομάδα στο Μέτσοβο και σ’ αυτό το διάστημα γνώρισαν την κουλτούρα και τα αξιοθέατα της περιοχής, εμπνεύστηκαν και ζωγράφισαν νέα έργα, εξέθεσαν αντιπροσωπευτική δουλειά τους στην Πινακοθήκη, συμμετείχαν σε ανοιχτές συζητήσεις με το κοινό και διηύθυναν εικαστικά εργαστήρια για τα παιδιά της περιοχής.
Η επιτυχία αυτής της πρώτης δοκιμής οδήγησε στην καθιέρωση ενός θεσμού που επαναλαμβάνεται ανά διετία περίπου, με διαφορετικούς καλλιτέχνες κάθε φορά, με διαφορετικά εργαστήρια, ομιλίες, συζητήσεις και δρώμενα για τα παιδιά, πάντα όμως με στόχο τη δημιουργική συνάντηση της τέχνης και του κοινού, τη ζωντανή συνομιλία ανάμεσα στο δημιουργό, στο έργο του και στο κοινό.
Στις «Δημιουργικές Συναντήσεις» συμμετείχαν ως τώρα οι καταξιωμένοι καλλιτέχνες: Μανώλης Ζαχαριουδάκης, Όπυ Ζούνη, Χρίστος Καράς, Νίκη Καναγκίνη, Μιχάλης Κατζουράκης, Μιχάλης Μανουσάκης, Μαρία Μαρουδή, Κώστας Πανιάρας, Τιτίκα Σάλλα-Δοκουμετζίδη, Παύλος Σάμιος, Σωτήρης Σόρογκας, Τάκης Στεφάνου, Μανώλης Χάρος, Πέγκυ Κλιάφα και Βασίλης Γεροδήμος. Στα θέματα των εργαστηρίων που διηύθυναν οι ίδιοι για τα παιδιά περιλαμβάνονται εργαστήρια ζωγραφικής, χαρακτικής, επεξεργασίας υλών, φωτογραφίας με επεξαργασία εικόνας σε υπολογιστή, θεατρικής δημιουργίας με κατασκευή κοστουμιών και σκηνικών και βιντεοσκόπηση της παράστασης κ.α.

Ξεναγησεις / Επισκεψεις Σχολειων

Οργανωμένες ξεναγήσεις για σχολεία και γκρουπ πραγματοποιούνται κατόπιν ραντεβού,  καθώς και κάθε Παρασκευή και Σάββατο στη μία το μεσημέρι, όπου πραγματοποιούνται ξεναγήσεις για το κοινό. Πρόκειται για μια «διαδρομή» στη μόνιμη έκθεση της Πινακοθήκης, η οποία αποτελείται από 250 περίπου έργα ζωγραφικής, γλυπτικής και χαρακτικής των σημαντικών Ελλήνων καλλιτεχνών του 19ου και 20ου αιώνα (Γύζη, Λύτρα, Βολανάκη, Ιακωβίδη, Μαλέα, Μόραλη κ.ά.) μέσα από τα οποία αποτυπώνεται η πορεία και οι κυριότερες τάσεις της νεοελληνικής τέχνης.

Για περισσότερες πληροφορίες και ραντεβού επικοινωνήστε μαζί μας στο 26560-41210 ή στο email pinakothiki.metsovo@gmail.com

Άλλες Δραστηριοτητες

Μεγάλο βάρος δίνεται στα εκπαιδευτικά προγράμματα, τα οποία πλαισιώνουν τη μόνιμη και τις περιοδικές εκθέσεις, συμπληρώνοντας τη λειτουργία της Πινακοθήκης και το παιδευτικό της έργο.
Υπάρχουν εκπαιδευτικά φυλλάδια, CD και παιχνίδια, βιντεοκασέτες και δημιουργικές δραστηριότητες που βοηθούν τους επισκέπτες να γνωρίσουν τα έργα της συλλογής, ή που μπορούν ακόμα να χρησιμοποιηθούν από το δάσκαλο στο σχολείο για την προετοιμασία ή την παραπέρα επεξεργασία της επίσκεψης.
Στα πλαίσια των εκπαιδευτικών προγραμμάτων του Παιδικού Εργαστηρίου, οργανώνονται ομιλίες από επισκέπτες καθηγητές, φιλοξενούνται γνωστοί καλλιτέχνες στο Μέτσοβο και πραγματοποιούνται εκπαιδευτικές ανταλλαγές με παιδιά από άλλες περιοχές της χώρας.
Mε στόχο την επαφή και την ανταλλαγή απόψεων με τους εκπαιδευτικούς της περιοχής, oργανώνονται τακτικές συναντήσεις για συζήτηση και αλληλοενημέρωση, καθώς και σεμινάρια σχετικά με την τέχνη και την αισθητική αγωγή.
Από το 1998 έχει καθιερωθεί μια ετήσια εκπαιδευτική εκδρομή στην Αθήνα για τα παιδιά της Β γενικού και τεχνικού λυκείου Μετσόβου, η οποία πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Ίδρυμα Βαρώνου Μιχαήλ Τοσίτσα. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει ένα εντατικό τριήμερο ξεναγήσεων σε μουσεία, αρχαιολογικούς χώρους, εκθέσεις και πολιτιστικούς χώρους της Αθήνας.  Η συμμετοχή είναι δωρεάν, προσφέροντας έτσι σε περίπου 40 παιδιά κάθε χρόνο μια μοναδική ευκαιρία να επισκεφτούν την πρωτεύουσα και τους πολιτιστικούς της χώρους.