ΜΟΝΙΜΗ ΕΚΘΕΣΗ Θησαυροί της νεοελληνικής τέχνης

Μια αντιπροσωπευτική ενότητα 200 έργων ελληνικής ζωγραφικής, χαρακτικής και γλυπτικής από τις συλλογές της Πινακοθήκης Αβέρωφ ‒ ένα σύνολο από εικόνες εικαστικής δημιουργίας που καταγράφουν τις κυριότερες θεματικές κατηγορίες και τις τάσεις που επικράτησαν από τα μέσα του 19ου αιώνα ως τις μέρες μας, και ορίζουν τη μορφή και το περιεχόμενο της σύγχρονης ελληνικής τέχνης.
Συγκεκριμένα ο επισκέπτης μπορεί να θαυμάσει αντιπροσωπευτικά έργα όλων των μεγάλων μας δημιουργών των τελευταίων δύο αιώνων: Λύτρας, Γύζης, Τσόκος, Μποκατσιάμπης, Ράλλης, Ξυδιάς, Πανταζής, Βολανάκης, Προσαλέντης, Αλταμούρας, Χατζής, Λεμπέσης, Ιακωβίδης, Σαββίδης, Παρθένης, Ροϊλός, Οικονόμου, Γεραλής, Γερμενής, Αραβαντινός, Φλωρά-Καραβία, Βυζάντιος, Κογεβίνας, Τσίγκος, Σπυρόπουλος, Κοντόπουλος, Νικολάου, Χατζηκυριάκος-Γκίκας.
Η ξενάγηση στην πορεία της νεοελληνικής τέχνης και τις κυριότερες τάσεις της φτάνει ως τις μέρες μας με έργα σύγχρονων δημιουργών όπως των Μαλάμου, Μόραλη, Μπότσογλου, Μουστάκα, Πανιάρα, Πρέκα, Σόρογκα, Σπεράντζα, Τέτση, Φασιανού, Χάρου και άλλων.
Παράλληλα με τη μόνιμη έκθεση της Πινακοθήκης, οργανώνονται και περιοδικές εκθέσεις με έργα από άλλα μουσεία και ιδιωτικές συλλογές, καθώς και εκθέσεις ζωγράφων, αναδρομικές ή ομαδικές ή εκθέσεις θεματικές που διαπραγματεύονται ένα συγκεκριμένο τομέα ή μια περίοδο της τέχνης.
Στόχος της Πινακοθήκης είναι να ανανεώνεται, να παρουσιάζει καινούργια ερεθίσματα στον επισκέπτη και να συμβάλλει έτσι στη διάδοση της τέχνης.

Μάγκας που τρώει καρπούζι
3031.
3090.

ΜΟΝΙΜΗ ΕΚΘΕΣΗ “Το Μέτσοβο που χάνεται” Φωτογραφική έκθεση Κώστα Μπαλάφα

Στην έκθεση “Το Μέτσοβο που χάνεται”, ο φωτογράφος Κώστας Μπαλάφας (1920-2011) μας προσφέρει ανεπανάληπτες εικόνες με φόντο το Μετσόβου και την ευρύτερη περιοχή μέσα από διαδοχικές φωτογραφήσεις του, κυρίως κατά τις δεκαετίες του ’60 και του ’70.
Ανάλογα με τη θέση που τοποθετείται ο ίδιος και η μηχανή του, ανάλογα με το παίξιμο του φωτός και τη διάθεσή του, προβάλλουν μορφές και εικόνες που αναδεικνύουν τις βαθιές ιστορικές ρίζες και τις αιώνιες αξίες τούτης της βλαχόφωνης ελληνικής γης.

Τα έργα αποτελούν ευγενική δωρεά του Ιδρύματος ΕΓΝΑΤΙΑ ΗΠΕΙΡΟΥ.

ΠΕΡΑΣΜΕΝΕΣ Εκθέσεις