Περασμένα

Φιλική Εκτύπωση Αποστολή σε φίλο Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Ο Φόβος στην Τέχνη και στη Ζωή

Ο φόβος στην τέχνη και στη ζωή, Μέτσοβο 30 Ιουνίου, 1 & 2 Ιουλίου 2006.

Οργάνωση: Ιδρυμα Ε. Αβέρωφ-Τοσίτσα. Θέμα: Η διερεύνηση της φύσης του φόβου και της σημασίας του στην τέχνη και στη ζωή.  Ο φόβος ως αρχέγονη πανανθρώπινη κληρονομιά, ως ένστικτο, ως συναίσθημα και κινητήρια δύναμη ικανή να πυροδοτήσει τις πιο ακραίες και άλογες αντιδράσεις. Ο φόβος που εμφιλοχωρεί σε κάθε τι το ανθρώπινο, το απάνθρωπο ή θεϊκό, που τροφοδοτεί την τέχνη και τις επιστήμες, που εμπεριέχεται σε κάθε έκφραση προόδου ή καταστροφής. Ο φόβος που μετουσιώνεται, μεταλλάσσεται, μεταλαμπαδεύεται, που χρωματίζει τη σχέση του ανθρώπου με το θείο, τη δημιουργία, τον έρωτα, τη ζωή και το θάνατο.

Εισηγητές- Εισηγήσεις: Ο φόβος και οι φιλόσοφοι.Στέλιος Βιρβιδάκης, καθηγητής φιλοσοφίας, Πανεπιστήμιο Αθηνών • Σκιάχτρα και φαντάσματα. Πέτρος Πολυχρόνης, παιδοψυχίατρος, διευθυντής του Αθηναϊκού Κέντρου Μελέτης του Ανθρώπου  • Φόβος:αντιλήψεις, πρακτικές και αντικείμενα. Αικατερίνη Πολυμέρου-Καμηλάκη, διευθύντρια του Κέντρου Ερεύνης της Ελληνικής Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών και Ευάγγελος Καραμανές, ερευνητής του Κέντρου Ερεύνης της Ελληνικής Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών  • Το πρόσωπο του φόβου στο Μύθο και την τέχνη των αρχαίων Ελλήνων • Αγγελική Κοτταρίδη, διδάκτωρ αρχαιολόγος • Απεικονίσεις του φόβου στη βυζαντινή τέχνη. Μαρία Βασιλάκη, αν. καθηγήτρια Βυζαντινής Τέχνης, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας • In the realm of anxiety(Στη σφαίρα της αγωνίας.) Nico de Oliveira, συγγραφέας, επιμελητής Museum of Installation, Λονδίνο • Από τον τότε φόβο στην τωρινή απάλειψή του: προσωπικές καταθέσεις.Χρήστος Μπουλώτης, αρχαιολόγος, συγγραφέας στην Ακαδημία Αθηνών (ΚΕΑ) • Fear itself: a post-psychoanalytic approach to cinematic anxiety.(Ο φόβος ο ίδιος: μια μετα-ψυχαναλυτική προσέγγιση της κινηματογραφικής αγωνίας.) Nicholas Haeffner, επ. καθηγητής Επικοινωνιίας, London Metropolitan University.

Στρογγυλό Τραπέζι: Ο φόβος στην αυγή του 21ου αιώνα.
ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΡΙΑ:  Λένα Διβάνη, συγγραφέας, αν. καθηγήτρια Ιστορίας Εξωτερικής Πολιτικής, Νομική Σχολή Αθηνών. ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΕΣ: Νικόλαος Ζηλίκης, αν. καθηγητής Ψυχιατρικής, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Σταύρος Θεοδωράκης, δημοσιογράφος στο STAR και στην εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ, Μαριλένα Κοππά, επ. καθηγήτρια Συγκριτικής Πολ

Aναζήτηση

Aναζήτηση Site
Αναζήτηση Συλλογής
X close